На територията на Европейския съюз огнищата на Африканска чума по свинете (АЧС) са над 6 441, показват данни на Европейската комисия за 2018 г., цитирани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Случаите, регистрирани в дивата природа, са 5 110, докато в домашни стопанства броят им е 1 331. Заразата е открита в десет страни - Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Румъния, Унгария, България, Белгия и Италия. В четири от тях - Естония, Чехия, Унгария и Белгия, инфекцията се е появявала единствено в дивата природа. 
 
В България първото огнище е открито в края на август 2018 г. То е ликвидирано само за 24 часа и оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, съобщиха от БАБХ. Оценката на специалистите е, че по този начин разпространението на АЧС в страната е предотвратено.
 
 
„Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе“, коментира пред журналисти д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ.
 
Той показа специалните пакети с баркод за вземане на проби от отстреляните диви свине. Наборът съдържа ръкавици за еднократна употреба, пластмасов контейнер, флакон и спринцовка. Разпространява се в аптечната мрежа и е на разположение на ловците. Пробите задължително трябва да се изследват за трихинелоза и АЧС.
 
Д-р Чобанов призова всички да бъдат много внимателни с домашно приготвените сурово сушени продукти от свинско месо, тъй като трихинелозата съвсем не е рядко срещано заболяване.
 
                      Огнища на Африканска чума по свинете в Европа, регистрирани през 2018 г.
Източник: ЕК/БАБХ
 
По време на експертна мисия този месец чуждестранни ветеринарни специалисти са установили, че в българските индустриални свинеферми са предприети ефективни мерки срещу АЧС, но проблем за властите са стопанствата тип „заден двор“, където прасетата се отглеждат, без да са под контрола на ветеринарни лекари.
 
„Най-притеснително е, когато свинете се отглеждат в домове на ловци. В тези случаи е особено важно домашните прасета да са прегледани от регистриран ветеринар“, обясни д-р Чобанов. Той показа и мобилното приложение за смартфони, разработено от БАБХ, което е предназначено за ловците. С него те могат бързо и лесно да подават информация към компетентните институции. 
 
Сега вниманието трябва да се насочи към стопанствата тип „заден двор“, за да се предотврати нелегалното отглеждане на животни, подчертаха специалистите от агенцията. Особено тревожни са случаите, когато на такива места се отглеждат свине-майки, а приплодите се продават на други домашни стопанства изцяло зад гърба от ветеринарните власти.