Африканската чума по свинете (АЧС) може да се превърне в едно от най-големите изпитания за свиневъдните стопанства в Европейския съюз (ЕС). Вирусът продължава да се разпространява в Източна и Централна Европа. Германия след 4 години ще бъде поразена, информира meat-expert.ru.

Зарази по животните доближиха опасно от север и от юг

Прогнозата за бъдещото разпространение на АЧС бе представена на Конгреса на международното свиневъдно общество в Китай от изследователи от Междудисциплинарния изследователски институт в Полша.

Учените са съставили диаграма на еволюцията на вируса в Европа, базирана на предишните регистрирани случаи на болестта, и с помощта на компютърно моделиране са прогнозирали по-нататъшното разпространение.

Дори ако епидемиологичната ситуацията в по-рано засегнатите региони бъде стабилизирана в скоро време, разпространението ще продължи, смятат авторите на изследването.

По техни данни, АЧС ще порази Германия в близките четири години. Преносители на болестта ще бъдат диви свине или работници във ферми, които ще пътуват на запад в търсене на работа.

Доколкото Германия представлява един от най- големите производители на свине в ЕС, болестта може да се превърне в реална заплаха за свиневъдната промишленост в страната.

В момента страните, които най-силно са засегнати от вируса, са Русия, Беларус, Украйна и Полша. По-рано случаи на АЧС бяха регистрирани в Латвия, Унгария, Чехия, Румъния, България и Молдова.