Огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) потвърдиха в още един голям свинекомплекс в страната.

И ловните дружинки в Пазарджик заплашват с протести

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на болестта в непосредствена близост до Видин – фермата се намира в село Новоселци.


В свинекомплекса, собственост на фирма "Адан-Н" ЕООД, има около 4000 прасета. На територията на фермата е разположена и кланица. Стопанството е с капацитет за свободно боксово отглеждане на 7000 животни, в това число са свине - майки, нерези, бозайници, подрастващи и свине за угояване. През 2010 година, фермата е оборудвана и със собствена кланица за трупно, драно и белено месо.


От заповед, публикувана в сайта на Агенцията, става ясно, че е определена 3-километрова предпазна зона около огнището, в която всички налични животни ще се унищожат, след което ще се извърши почистване и дезинфекция.

В предпазната зона попада почти цялата територия на Видин, както и селата Рупци и Слана бара.


От БАБХ уточняват, че е определена и 10-километрова наблюдавана зона. В нея попадат 15 села, както и град Дунавци. В десеткилометровата зона животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се провеждат ежеседмични клинични прегледи.

Предстои шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев да проследи получените продукти от отглеждането на свине в района, както и на фуража за последните 35 дни. На областно ниво се забранява транспортирането на домашни животни и организирането на пазари за тях.

 

Всички новини по темата следете ТУК