Земеделските стопани от Добричка област не могат да приключат Кампания 2021 за директни плащания. Причината е в липсата на качени коректни правни основания от страна на Министерството на земеделието, алармира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Министерството: Няма да има удължаване на кампанията

„Цяла Добруджа в момента стои и чака Министерството да качи правни основания, за да може да приключи кампанията. В Добричка област има близо 3 млн.500 хил. дка обработваема земя, би трябвало да не сме оставени за последния момент. Не мога да разбера защо това се случва?“, пита още ръководителката на браншовия съюз. 

Проблемът е обсъден на УС на НАЗ, проведени са разговори с агроведомството, но до края на работната седмица раздвижване и решение на проблема няма. 

Земеделците са тези, които ще понесат финансовата тежест от чужди грешки, категорична е Жекова и уточнява: „Това не е по вина на земеделските производители и не е по вина на общинските служби по земеделие. Те са си свършили работата. Трябва ни коректна информация от София, за да можем да приключим досиета без грешки“.

От 1 юни стопаните подлежат на санкция, която е 1% от цялата субсидия. „Това на практика са сериозни суми. За тази санкция ние по никакъв начин не сме виновни. Ние сме си подали коректно документите и декларациите в сроковете през 2020 г., след това има сключени споразумения, има издадени заповеди, и в момента не можем да очертаем това, за което сме се споразумели, защото Министерството на земеделието не качва коректни правни основания, за да могат да се приключат заявленията в Добруджа“, недоволства още Радостина Жекова.

Как ще се реши казусът и дали добруджанци ще плащат за чиновнически грешки, предстои да разберем.