На фона на недоволството на фермери, че на места все още липсват правните основания и не могат да приключат заявленията си за Кампания 2021 за директни плащания, от Министерството на земеделието официално заявиха, че няма да удължат крайния срок за подаването без санкции, който изтича днес - 17 май.

Внимание: Последен ден за заявления без санкции

Техните данни сочат, че до момента са подадени над 94 хиляди заявления. Заявената площ по Схема за единно плащане на площ (СЕПП) е около 3,7 млн. ха, което е съпоставимо с предходната Кампания 2020. 

Тези от стопаните, които не са успели да подадат заявления в този срок, могат да го направят от 18 май до 9 юни. За тях обаче санкцията ще бъде 1 % за всеки работен ден за цялата заявена площ.

От 18 до 31 май стопаните, подали своите заявления, могат да направят корекции без санкции. 

В този период земеделските производители могат да видят дали техните правни основания са излезли в системата. Дори и да не отворят заявлението в този период, след актуализацията правните основания се появяват в ИСАК и, ако има забележка, тя автоматично отпада. 

От 1 до 11 юни земеделските стопани могат да променят заявленията си със санкции в размер на 1% за всеки работен ден в този период за размера на промяната.

Окончателната актуализация на правните основания ще се извърши след края на кампанията за директни плащания. В подадени заявления за подпомагане, които са били със забележка при затварянето им поради липса на правни основания, и те вече са налични след окончателната актуализация, забележката автоматично отпада и няма да има санкции за земеделските стопани.