Едва 10% са рискуващите, които са засадили продукция в оранжериите си и ще предложат български зеленчуци за предстоящите Великденски празници. Това коментира оранжерийният производител Десислава Кабурова от Мало Конаре, Пазарджишко за Агри.БГ. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

“Трудно ни е, не само на нас като оранжерийни производители, но това е факт за цяла България. 90% от оранжерийните производители са с отопляеми оранжерии точно в това състояние. 

10% са рискуващите, които са засадили с реколта и ще изкарат продукция за предстоящите Великденски празници. Предполагам краставици, а домати почти няма”, обясни Десислава Кабурова.

По думите й българският потребител ще се наслаждава предимно на домати от Турция и краставици от Албания и Македония. 

“Не, че не сме се наслаждавали и миналата година, но някак си тогава нещата стояха по малко по-различен начин, защото правителството се вслушваше в исканията ни и в молбите ни. Имаше комуникация, съответно от тяхна страна имаше и реакция - подпомагане. А сега няма - липсват и комуникация, и подпомагане, специално за отопляемите оранжерии”, добави тя.

Младата дама коментира и темата за субсидирането в сектора.

“Имаме една болна тема при нас оранжерийните производители, че е крайно време да се разграничат отопляеми от неотопляеми. Ние с отопляемите оранжерии първо създаваме работна ръка и я поддържаме целогодишно. Ние работим на българския пазар 12 месеца в годината. Плащаме осигуровки, данъци и т.н. Разходите са постоянни. 

Докато обикновените полиетиленови оранжерии вадят продукция когато и обикновения човек си насади два реда в двора. Ние не сме равнопоставени, не тръгваме на равен старт.

И финансирането, и помощта - всичко трябва да бъде двойно за нас - фермерите с отопляеми оранжерии, защото инвестицията при нас е наистина много по-голяма и рискът е много по-голям”, категорична е Десислава Кабурова.

Оказва се, че проблемите в сектора са много и се задълбочават ден след ден.

“Проблемите са много за българския оранжериен производител. На първо място липсата на работна ръка - човешкият фактор е номер едно. Нерегламентираният внос от трети страни, предимно Турция, Албания, Македония. Този внос мачка всяка година нас - българският оранжериен производител. На трето място - високите цени на енергоизточниците. 

Всичко е увеличено с 300%. Цените на електроенергията, пелетите, газта - всичко това вдига себестойността на продукцията. Отделно минималната работна заплата - за всички е ясно, че има ръст и при нея. Съответно осигуровките на нашите работници са по-високи. Всичко това ни натоварва страшно много. Ние сме просто на ръба на оцеляването”, заключи Десислава Кабурова.