85 на сто от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60 % от производителите у нас работят в сивия сектор,  твърдят браншови организации на производители, предаде БНР. Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него, твърди Слави Трифонов от Съюза на градинарите:

"Единият начин е, че не се внася, тъй като плодовете и зеленчуците са бързооборотна стока. Всеки търговец, купувайки сутринта плодове и зеленчуци, вечерта знае, колко ДДС не е актувал със счетоводен документ. Това е ясно вечерта и не се внася. Другата страна на въпроса е, да пътуват едни документи за експорт на плодове и зеленчуци, да се връщат подпечатани и да се кандидатства за ДДС пред бюджета. Това вече се казва чисто източване. "

Според Трифонов, друг основен проблем е, организацията на пазарите7

"В нито една страна-членка на Европейския съюз не можеш да спреш едно превозно средство, в което има плодове и зеленчуци, то да идва от която и да е част на света и да го отвориш и да продаваш. Такава държава няма. "

Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51 процента от храната на пазарите да е местно производство.