По данни на Индекса на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) световните цени на месото през тази година растат всеки месец. Индексът представлява ежемесечен показател, който проследява пазарните цени на 5 основни търговски групи продукти: месо, млечни продукти, пшеница, растително масло и захар, пише meatinfo.ru.

Продаваме свинско на европейски цени

Средната цена на месото в цял свят вече шести пореден месец нараства – става дума за ръст от 10%.

Индексът на цената на месото в момента възлиза на 175,2 пункта, което е незначително увеличение спрямо май месец (172 пункта). Сравнено с януари 2017 г. обаче ръстът е 10%.

Ограничените доставки на червено месо от Австралия и Нова Зеландия в съчетание със силното потребителско търсене водят до покачване на цената на говеждото и агнешкото месо през юни. Продължава и силният интерес от страна на азиатските страни.

Пилешкото месо през юни показа най-слабо покачване на цената. Това се дължи на опасенията по отношение на разпространението на птичи грип, което доведе до изпращането на стотици хиляди пилета в кланиците на няколко континента – Африка, Азия и Европа.

През миналия месец световните цени на хранителните стоки са поскъпнали в резултат на ръста на цените на пшеницата и месото. През юни индексът е възлизал средно на 175,2 пункта, което е с 1% по-вече, отколкото през предходния месец.