Допълнителни 6 месеца отсрочка след Януари 2012 г.  за модернизация фермите от III-а категория обяви като възможност днес министър Мирослав Найденов докато бе на посещение в животновъдна ферма в сливенското село Сотиря, заедно с Десислава Танева.

 

Мирослав Найденов заяви, че ще настоява пред ЕК за отсрочка за привеждане на животновъдните ферми в синхрон с европейските изисквания. „Това не е недостижима цел”, заяви министъра.

 

Според Найденов, ако и тези допълнителни 6 месеца не се окажели достатъчни за модернизация на фермите, то те ще бъдат принудени да затворят, понеже никой няма да иска да изкупува тяхната продукция. По предварителна информация се очаква до фалит да стигнат над 34 000 ферми.

 

Животновъди са заявявали многократно пред Фермер.БГ, че при посещения на животновъдни ферми в страни като Франция, Италия, Испания, чуждите ферми 1-а категория се равняват на практика на хиегиенното качество и сграден фонд на българските ферми, които в момента са окачествени като  3-а и 4-а категория.

Очевидно на лице е сериозна дискриминация по отношение на европейските наредби и законодателство, спрямо България като производител на мляко и животновъдна продукция продукция и редица Европейски държави, които са стари членки на ЕС.

 

© fermer.bg 2011