Националната програма за развитие на пчеларството 2014-2016 г. е с разпределен по години за следващия 3-годишен период бюджет. Общият бюджет на Програмата е в размер на 6 800 000 евро (по 2 267 000 евро на година), информира Снежана Благоева, директор на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Интересът на пчеларите към програмата, която е една от четирите пазарни мерки за подпомагане на селското стопанство в България, е огромен и се работи в посока на подобряване на процедурата за кандидатстване и за подбор на кандидатите по нея, уточни Благоева. Мерките, по които се извършва подпомагането на пчеларите-производители са: „Борба срещу вароатозата“, „Мерки за подкрепа на лаборатории, извършващи физико-химичен анализ на пчелния мед“ и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в ЕС“.

 

Наредбата за прилагане на програмата е готова, предстои публикуването й, обявиха от МЗХ. Когато бъде обнародвана, ще се пристъпи към първите приеми по мерките на Програмата.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!