През последните години се говори все по-сериозно за селски туризъм, развиване на селските райони и поддържане на активна връзка между градския и селския човек. В общата картина се откроява ролята на фермера, който може да въведе адекватно градския човек в живота на земеделския производител, да ревитализира връзката между човек и природа и да покаже колко важна и отговорна задача е производството на храна. 

Как се обучават бъдещи бизнесмени в земеделието?

Един от начините, по които това може да се случи, е чрез хитро маркетиране на фермата. В този случай даваме пример с птицевъдството. Независимо че отглеждате кокошки, вашето стопанство може да бъде атракция за туристите. Как? Колегите от agriculture.com дават няколко примера. 

Знаете ли че, в столицата на американския щат Тексас в град Остин съществува специален кокоши тур? Той се организира от Асоциацията на градското птицевъдство и цели да поощри хората да отглеждат домашни птици.

Цената на туристическата обиколка е 10 долара на човек. 

Американците не са единствените, които използват уникалните породи кокошки, за да стимулират бизнеса си. 

1/  Цветя и пилета
Собствениците на тази къща за домашни птици са решили да съчетаят приятното с полезното – продажбата на яйца с разходка из добре поддържана градина. Фенери и различни растения създават романтично настроение и са доказателство, че щастливите яйца снасят най-вкусните яйца при такава вълшебна атмосфера. 

туризъм

2/ Почивка и анимотерапия
Анимотерапията може да се провежда не само в компанията на коне или котки. Кокошките също се справят отлично със задачата да хармонизират човека с околната среда. 

туризъм

Тук може да прилегнете на дивана и да почетете книги, докато слушате пернатите. 

3/ Стара барака за инструменти се превръща в ексклузивен кокошарник  
Тази барака, построена през 40-те години на 20 в., е умело трансформирана в дом за пилета. 

туризъм

4/ Вила за кокошки 
Този кокошарник носи гордото название «Villa des Poules». Украсен е с живописни творби и е ограден надеждно, за да предпазва пернатите от канени и неканени гости. 

туризъм

5/ Кокошарник в стила на „Хобитът“  
Подобно на къщите в популярните произведения на Толкин, част от курникът е със жив зелен покрив. Любопитните туристи може да се насладят на очарователна колекция от сукуленти и други сухоустойчиви растения, които по време на цъфтеж създават разноцветен килим. 

туризъм

Зеленият покрив не само носи естетическа наслада, но и е полезен за естественото охлаждане на кокошарника през лятото и отоплението му през зимата.