Чуждестранните физически и юридически лица притежават по-малко земеделска земя в Румъния, отколкото сочат огласените наскоро данни, сочи анализ на LantulAlimentar.ro, пише изданието Business Review.

Американските фермери скочиха срещу продажбата на ниви на чужденци

Официалната информация е осигурена от Министерство на земеделието на Румъния и противоречи на твърденията в публичното пространство.

Притежаваната от чужденци земеделска земя в северната ни съседка възлиза на само 422 000 ха, което предвид общото количество – 9,5 млн. ха земеделска земя, представлява едва около 5%. Пропагандата по темата гласеше, че става дума за цифри между 40 и 60%.

422 000 ха земя са притежание на 739 регистрирани чуждестранни физически и юридически лица. Повечето от тях са от Италия, Германия и Франция.

За последен път темата за чуждестранната собственост на земеделската земя се появи покрай евроизборите. Тогава един от лидерите на политическа партия в Румъния призова да се ограничи достъпът на чужденци до купуването на земеделска земя, ако те не живеят на територията на страната. Впоследствие бе внесен законопроект в парламента, но юристи предупредиха, че той може да е в нарушение на общите правила в ЕС.

През 2007 г. Румъния се присъедини към Европейския съюз. Едно от условията беше да позволи на европейските граждани да купуват земя.

Румънските власти уредиха въпроса през 2014 г., макар чуждестранни компании да работеха с агроземя в страната още преди присъединяването й към ЕС.

Щом законът, позволяващ на чужденци да придобиват земеделска земя, бе гласуван, в румънските медии започна да се оформя мнение, че румънската земя е под заплаха и ще бъде изкупена от чужденците.