След няколко години ръст птицевъдният сектор в ЕС през 2020 г. ще покаже умерен спад, а през 2021 г. ще станем свидетели на възстановяване, макар и с по-бавни темпове, сравнено с времето преди пандемията от COVID. В частност, спадът на производството на пилешко месо през тази година ще възлиза на 1,6%, информира PoultryWorld.

Агроиновации: Прецизно птицевъдство? Защо не

Експерти обясняват свиването на пазара с карантинните мерки в повечето страни от ЕС-27, а също така с временното преустановяване на работата на хотели и ресторанти.

Макар търсенето на пилешко месо да пострада в най-малка степен в сравнение с другите меса от птици, загубите от продажбите в сегмента за обществено хранене не бяха напълно покрити от продажбите на пилешко месо за домашно потребление.

В повечето страни кланиците и преработвателите на пилешко месо се наложи да преминат от търговия на едро към търговия на дребно.

На този етап на практика всички европейски страни демонстрират спад на производството през 2020 г. Изключение прави само Германия, където вътрешното потребление остана високо.

Анализатори очакват, че през 2021 г. птицевъдният сектор ще започне бавно, но забележимо да се възстановява. За това ще спомогне търсенето на по-евтини източници на протеини. В това число има прогноза, че ще има ръст на търсенето на евтино пилешко месо от страни в Азия и Африка.

В някои страни от ЕС – Германия, Франция и Полша, потребителите започнаха да предпочитат повече нетлъстото пилешко месо от съображения, че то е по-здравословно, както и по-лесно за готвене.

Според експерти в повечето страни от ЕС ще се увеличи потребителското търсене на пилешкото месо, произведено в био ферми, свободно отгледани птици и т.н.

Във Франция например секторът на свободно отглежданите кокошки възлиза на около 10% от общия обем на потреблението. Все повечето кампании в защита на правата на животните стимулират развитие на нетрадиционните начини на производство.

Значително расте този сегмент в Нидерландия, Германия и Австрия, въпреки че цените на крайния продукт са по-високи.

Още една тенденция е увеличаването на търсенето на птиче месо местно производство. Последното важи в най-пълна сила за Австрия, където търговците рекламират местни и регионални доставчици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

COVID-19 промени хранителните навици, пазара на зърно, мляко и месо

Говедовъдна ферма у нас с висока генетика и добър пазар

Плимутрок (Plymouth Rock) – порода кокошки за месо