Европейската комисия (ЕК) е одобрила 22 програми за насърчаване на селскостопански продукти в Европейския съюз и в трети страни, съобщават от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“. Общият бюджет на тези програми, голямата част от които ще се реализират за период от три години, е 70 млн. евро, половината от които са европейски средства.

 

Избраните програми обхващат качествени продукти, регистрирани и одобрени като защитени наименования за произход, защитени географски указания и продукти с гарантиран традиционен специалитет, както и вино, месо, произведено по националните схеми за качество, органични продукти, мляко и млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти.

 

"Аз виждам насърчаването на селскостопанските продукти на ЕС на европейските пазари и на пазарите в трети страни като важен елемент от политиката, особено за качествени продукти. Ръстът на европейския износ на качествени продукти може да играе важна роля в подпомагането на икономическото възстановяване в ЕС“, коментира взетото решение еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!