Като цяло не можем да кажем, че е много лоша годината, но не е и много добра.Това каза Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз за Фермер.БГ.
 
 
„Реколтата от ябълки беше слаба, така беше и на европейско ниво. Нямаше достатъчно количество ябълки. В Централна и Южна България сливата нямаше плод и добивите бяха малки. В Крайдунавска Добруджа се запазиха повечето плодове, с изключение на ябълките. Кайсията даде добри добиви. От години не сме имали такава година по отношение на този плод. Късните мразове и студове в Кюстендилско и някои области на Югозападна България унищожиха реколтата от череши, но при нас – в Добруджа се запазиха“, каза Търпанова. 
 
По думите й големият проблем на бранша са градушките. 
„Ситуацията беше такава, че някои от овощните видове не дадоха плод. Дъждовете пък унищожиха голяма част от другите“, обясни тя и добави:
 
„Друг проблем е, че нашите преработватели по чисто икономически причини им е по-изгодно да купуват от външни производители – от Македония, Гърция, Турция, защото не са принудени да плащат ДДС. Това е 20% по-евтина продукция от нашата. Затова смятаме, че обратното начисляване на ДДС  до стимулиране на потреблението на български стоки“. 
 
 
Търпанова отбеляза, че тази година със съдействието на министерството има и  по-отворено отношение на веригите към българските производители. 
 
„Доста колеги успяха да се договорят и да продават плодове на веригите, защото доста години нашият производител беше пренебрегван и беше поставен след вносителите. Малките производители трудно влизаха във веригите, сега вече имат едно по-добро отношение. Трудно е, защото не можем да ги заредим напълно, но започнаха като цяло да пазаруват от нас“, добави председателят на Добруджанския овощарски съюз. 
 
За следващата година тя пожела:
„Очакваме през 2018 г. Господ да ни запази. Всички работим  и винаги, каквото е зависело от нас го правим. Дано зимата да е хубава, дано пролетта да не ни изненада със слани и градушки. Нашата работа е рискова и винаги имаме едно на ум, че може да се стигне до това да няма реколта. Искам да пожелая на всички колеги една хубава нова година“.