Група от 100 български пчелари ще участва в тазгодишния Световен конгрес по пчеларство „Апимондия“ и в съпътстващото го изложение ApiExpo, научи Фермер.БГ.

 

„На всеки 2 години най-голямото пчеларско събитие е именно „Апимондия“ - световният конгрес на пчеларите и съпътстващото го ApiExpo – изложение за пчеларска техника, пособия, инвентар, ветеринарно-медицински препарати и други. Като най-голямо събитие в сектор „Пчеларство“ световният конгрес фокусира и проблемите в сектора и възможните решения, както и бъдещето на пчеларството в световен мащаб“, сподели пред репортер на Фермер.БГ Димо Димов, председател на Националното сдружение за биологично пчеларство.

 

И допълни, че тази година българското участие в ApiExpo ще е организирано в два щанда – за ветеринарно-медицински препарати за пчеларството и за работно облекло и пособия за пчеларството. „За съжаление, голям български национален щанд на Апимондия 2013 няма да има. От 2 г. непрекъснато обясняваме, че има такова събитие, че то е фокусът на световното пчеларство и че имаме нужда от подкрепа за адекватно участие на България. Но на този етап нямаме подкрепа и затова участието на страната ни ще е само с два щанда, организирани от пчелари.

 

Според Димов добрата новина е, че интересът на българските пчелари към форума и към съпътстващото го изложение е изключително голям. Доказателство е най-значителният брой в сравнение с предишни години наши пчелари, които тсега за заявили интерес да пътуват до Украйна. Около 100 са българските пчелари от различни краища на страната, които тази есен ще бъдат в Киев. „Това означава само едно – интересът и жаждата за информация у българския пчелар не е минало“, категоричен е Димо Димов. И допълни, че най-сериозен интерес нашите пчелари са проявили към предвидените в програмата на ApiExpo посещение на пчелин и на предприятие за преработка на пчелни продукти в Украйна. Сред акцентите, които ще бъдат поставени в пленарните сесии на Световния пчеларски конгрес Апимондия, е Синдромът на празния кошер.

 

„Това е тема, която продължава да бъде актуална за колегите от цял свят и затова именно тя ще бъде акцент в една от сесиите на научната програма на Конгреса. Акцент в пленарните сесии ще са и отравянията на пчелните семейства и борбата с пестицидите. Знаете, че борбата срещу използването на пестициди в селското стопанство е актуална в много страни. Да, има забрана от 1 декември, но тя касае само три производа на неоникотиноиди. Това означава, че дотогава земеделските производители в цяла Европа ще са засяли, тоест ще са третирали семената. Това от своя страна означава проблем за пчеларите и в следващата пролет. Разбира се, добре е, че има политика в посока на забраната на използването на пестициди. Надяваме се броят на забранените препарати да расте“ допълни Димов.

 

Според него се очаква в тазгодишното издание на Апимондия тежест в сесиите да има и апитерапията като нова и алтернативна форма за профилактика и за подобряване на здравословния статус на хората по света.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!