След понижената прогноза за реколтата на царевица 2020/21, която доведе до повишаване на цените на културата в САЩ, вносното мито за царевица, сорго и ръж в Европейския съюз вече е определено на 0 евро на тон. Информацията е от днес (27 август 2020 г.), съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

Заради сушата: Земеделци от Каварна със зов за помощ!


Преработената тарифа, публикувана днес в Официалния вестник на  ЕС , се изчислява въз основа на разликата между европейската референтна цена и световния показател за царевицата (т.е. цената на CIF в САЩ - с включени разходи, застраховки и товар на пристанището на Ротердам).


Тарифата за царевица, сорго и ръж е актуализирана многократно през последните месеци, като в края на април вносното мито се увеличи от 0 евро на 5,27 евро на тон поради значително понижение на цената на царевицата в САЩ.


Причината беше главно в резултат на срива на търсенето на биоетанол в Америка. 


Цените на царевицата в САЩ отново се увеличиха поради различни фактори, включително щетите нанесени върху културата, причинени от бурята от 10 август в Средния запад в САЩ. Допълните фактори, които допринесоха за лошата реколта са и сухото и горещо време.