Това решение, което се взе, обедини земеделците от всички сектори. Това бих могъл да кажа. По този начин зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев коментира за Агри.БГ предстоящите протести на фермери в страната.

Четете още: Премиерът Денков за протестите: Правителството няма да се поддаде на шантаж

 

"Това решение има две страни - земеделските производители са български земеделски производители и секторите на земеделието имат нужда винаги от подкрепа. Винаги имат нужда от пазарна реализация и то в нашата си страна.

От друга страна обаче преработвателите също са наши преработватели. Имайте предвид, че всичко това трябва да се пречупва през националния ни интерес и трябва да гледа 1-2-3-5 години напред, защото, ако си загубим суровинната база, ще загубим всичко", каза Йоцев.

На въпрос какво е неговото личното мнение относно спирането на забраната за внос на украинско зърно, той отговори:

"Не съм в тази позиция нито да съм "за", нито да съм "против". Ние сме изпълнителна власт и изпълняваме решения, които се вземат от съответните органи. Парламентът е взел решение, ние го изпълняваме", отбеляза Йоцев.

От тази година се предвижда да има държавна помощ за поливното земеделие при малинопроизводителите. Освен това в програмите за финансиране е включено подпомагането на производството на малини в оранжерии. Това стана ясно още на Фестивала на малината, който се проведе в Попово.

"Отваря се едно подпомагане чрез държавните помощи за поливане чрез програмата по поливане, тъй като досега не бяха (малините - бел.ред). Малинопроизводителите тази година получиха добри помощи, но моето мнение е, че не трябва да се мисли за помощи, а по-скоро трябва да говорим за стимули за производство", каза още зам.-министърът.

Земеделският министър Кирил Вътев, заедно с изпълнителния директор на ДФЗ и изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД участваха в среща. Оттам стана ясно, че ще се правят стратегии и планове как да се подобри напояването.

"Правим анализ как да увеличим на максимална степен поливните площи, как това да стане възможно най-бързо и най-ефективно. Това правим като анализ, защото нашето напояване се срина до незапомнени нива, а съвременно земеделие без напояване, особено предвид климатичните предизвикателства, е невъзможно. Така че това е една от нашите главни задачи", каза Йоцев.

Колко сериозен обаче е проблемът с напояването, питаме и Божидар Петков, председател на БАМ-Я.

"Проблемът е много сериозен и ние алармираме за него повече от 5 години. Ако преди 5 години законодателната и изпълнителната власт се бяха вслушали в нашите искания и бяха направили, така че да има субсидирана вода, фонд "Мелиорации" и "Напоителни системи" ЕАД да са агенция, днес нямаше да ги има тези протести. Нямаше да има притеснение от украински или какъвто и да е внос, защото нашите производители щяха да имат много по-високи добиви", каза той, а Александър Йоцев добави:

"Единственият начин водата да стане субсидирана, т.е. цената за земеделците да е символична, минава през това "Напоителни системи" да станат агенция, иначе държавната помощ няма как да се отрази на предприятието.

Разработваме точно такава стратегия, за да можем сравнително по-бързо да мобилизираме средства и да възстановим напояването в България", заключи зам.-министър Александър Йоцев.