Милица Зикатанова и Васил Ралчев са големите победители в първото издание на AGRI AWARDS 2024, организирани от Forbes България и Агри.БГ. 

Милица стана “Дама-фермер на 2024”, а Васил - “Фермер на 2024”. 

Победителите споделиха първо с Агри.БГ своето вълнение от престижната награда и предизвикателствата, които стоят пред тях. 

По време на AGRI AWARDS 2024 Милица Зикатанова спечели надпреварата в категория “Млад фермер на 2024”. Васил Ралчев е "Фермер на 2024 година", но преди това стана лидер и в категория „Градинар на 2024“. 

Двамата победители получиха не само аплодисментите на колегите си, към тях има и много сериозни очаквания, тъй като българското земеделие има нужда от млади хора, които работят в най-трудния отрасъл в родната икономика. 

Милица Зикатанова има надежди да оправдае тези очаквания, а Васил Ралчев иска да накара хората да се гордеят с това, което ще постига и в бъдеще. 

Неговата голяма цел е много амбициозна. „Обещах на форума, че до пет години ще станем първата фирма-еднорог в земеделското стопанство в България“, споделя 26-годишният предприемач. 
Аз искам когато кажа на чужденец - България, той да каже – вино“, отговаря на предизвикателството Милица. 

Тя смята своята награда за постижение на всички, които работят за развитие на винарския бизнес в региона. 

Не съм достигнала наградата сама, а целият екип на нашето семейно стопанство Винарска изба Вила Мелник. Това става с усилен труд, с вяра в местните сортове грозде, които са най-устойчиви и са нашето конкурентно предимство пред света. Със задружна работа, тъй като целият мелнишки регион заедно работи за развитието на виното, на сортовете и на винения туризъм“, казва младата дама. 

Нейната цел не се свързва само с фирмения успех, но се надява виното да е визитната картичка на цяла България. 

„Следващата цел винаги е да сме още по-добри от сега, да поддържаме високо качество, все повече хора да познават нашите продукти и да ги обичат. Искаме да развиваме любов към виното у потребителя, да развиваме неговата култура и познанието за важността на местните сортове, както и разбира се нашите вина да достигат най-добрите ресторанти и хотели на международните пазара и да привличат чужди туристи у нас“, сподели още дамата-фермер на 2024 година.

За амбициозния Васил Ралчев, земеделието също е семеен бизнес, който той развива успешно. Васил е избрал да работи в ароматните градини край родното Панагюрище, вместо да остане в Англия, където получава своето образование. 

„През 2019 година, когато завършвах във Великобритания, имах опцията да остана и да работя там, но именно тогава беше започнала и нашата дейност до краен клиент в България. Реших да се върна и днес съм изключително щастлив, защото това стана бизнес на световно ниво“, споделя той и не скрива още от амбициозните си цели - през 2024 година компанията да достигне 100 млн. лева оборот.

През последните години семейство Ралчеви е инвестирало в голяма дестилерия, заобиколена от насаждения с лавандула, рози и лайка. Идеята е да се покаже на клиентите как се отглеждат и преработват билките, да се затвори цикъла така, че тези хора не само да си купуват български продукти, а и да идват на място да видят производството. Васил е убеден, че тези мечти са възможни, след като семейната фирма има вече представителства във всяка европейска страна, САЩ и Австралия. 

Това става когато ставаш сутрин с цел, желание и амбиции да правиш нещата по-добри всеки ден“, казва младият Ралчев. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.