Всеки ход на ферма „Двете овце“ в новозагорското село Богданово е добре премислен – от избора на порода през храненето до реализацията. Началото е поставено на 22 февруари тази година с вноса на 274 овце от Източнофризийската порода. 

Ферма в Новозагорско развъжда Източнофризийски овце

„Това е най-продуктивната порода овце в млечно направление. Разделили сме ги на 4 категории – дойни, пресушени и бременни, агнета подрастващи и такива, които са още на мляко“, обяснява ветеринарният лекар Бранимир Синапов.

Животните се отглеждат свободно групово в боксове, като капацитетът е 100 животни в група. Храненето се извършва с автоматизирана хранителна пътека. Доят се два пъти на ден през 12 часа в автоматизирана доилна зала.

„Средният млеконадой в момента е 2,7 л от овца. Маслеността е в по-широки граници – от 6,3 до 6,6 %, а протеинът е около 4,8 и 5,2 %“, посочва Синапов. 

По негови наблюдения животните са се адаптирали бързо, хранят се отлично и имат добра производителност. В момента млякото се изкупува от карловска мандра, но фермата има идеята да затвори цикъла на производство и сама да преработва овчето си мляко. 

„За в бъдеще, ако се подобри пазарът на овчето мляко, собственикът иска да увеличи капацитетът на овцефермата и бройките да нараснат на около 4000“, оптимист е ветеринарният лекар.

Защо залагат на овце и точно на Източнофризийската порода, вижте във ВИДЕОТО.