Строежът на ферма „Двете овце“ в новозагорското село Богданово започва на 1 септември 2020 г. За по-малко от 5 месеца тя е напълно готова, като част от инвестициите са направени с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. 

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Към края на февруари тази година е направен внос на 274 овце от Източнофризийската порода. Те идват чак от остров Тексел, Нидерландия. Внесени са 9 коча и 265 женски – от тях 189 са бременни, а останалите са подрастващи на възраст между 9 и 12 месеца.

„Програмата е така направена, че тези 189 животни да се оагнят, а останалите да бъдат повторно заплодени със същите кочове на българска земя. Идеята е да можем да направим три кампании на оагване още през 2021 г. Сега животните са 430“, обяснява ветеринарният лекар Бранимир Синапов за Агри.БГ.

За правилното планиране на всички процеси във фермата, той и собствениците се доверяват на израелски софтуер. В него са включени всички налични животни, разделени по категории. Програмата показва всяка овца колко мляко произвежда на първо и второ доене, както и като общо количество. 

Защо фермата се е спряла на тази високопродуктивна порода овце, вижте във ВИДЕОТО.