Нееднократно сме ви представяли семейното стопанство на Никола Кулов. За първи път му отидохме на гости в началото на месец май. Тогава той ни разказа за пътя от дългогодишния гурбет в Гърция до решението да се върне към каракачанските корени и любовта към животните. 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Вече повече от 20 години той увеличава броя и видовете животни, но избира все автохтонни породи. Кравите са Сиво искърско говедо и Българско кафяво говедо, биволите – Българска мурра, козите – Българска бяла млечна коза. Разбира се, има каракачански овце, както и коне.

„Наблягаме на автохтонните породи, защото са по-издръжливи на студове и снегове. Балканът иска такива животни!“, категоричен е Кулов.

Модернизирал е стопанството с няколко проекта по ПРСР. Участвал е още по подмярка 121 преди десетина години, когато закупува машини. След това печели с проект по подмярка 4.1, както и за преработка на млякото. Като резултат вече ползва и по-малко работна ръка.

„Около 80% от храната си я придобивам сам от наши ниви и ливади. Миналата година беше доста сушава и купувахме повече – около 50%. Животните се хранят машинно – с трактори и миксери. С един тракторист храним всички животни за нула време“, обяснява животновъдът.

Кулов на няколко пъти се е възползвал и от възможността да тегли кредит от ДФЗ. През 2003 г. с един голям такъв закупува 30 бивола. По-късно е ползвал още нисколихвени заеми, които много са му помогнали за купуване на фураж.

„И в момента имам два кредита. Обслужваме ги, работим от сутрин до вечер. Въпреки COVID-19 и трудностите пак натискаме. Иска работа и само работа, за да видим успеха!“, категоричен е стопанинът.

Повече за Никола Кулов и неговата ферма „Под Балкана“ вижте във ВИДЕОТО.