От 15 април да бъде пусната водата за напояване в районите с най-висока концентрация на насаждения с малини и ягоди - на това се надяват малинопроизводителите, които от 3-4 седмици вече разсаждат ягоди и малини и подготвят плододаващите насаждения за новата реколта, сподели пред Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я). 

По данни на асоциацията най-голяма концентрация на насаждения има в районите на Попово и Лозница. 
Петков коментира, че стопаните са оптимистично настроени, но проблемите им са съпътстващи както от климатична гледна точка, така и от техническа и от административна. 

“В момента вода в язовирите има. Надяваме са тя да достигне без проблем до нашите полета, защото има най-малко 2-3 стъпала, които трябва да се преодолеят.  Едното е каналната мрежа, другото е помпените инсталации, които имаме за прецизно напояване и тунелите, за да може водата заедно с торовете, с помощта на капкова система, да достигне до полетата и до коренчатата на ягодите и на малините”, каза още Божидар Петков. 

Той допълни, че има осигурен финансов ресурс за подпомагане от 16 млн. лв., който е потвърден. 
Надяваме се, че този път ще получим парите за напояване по-рано, защото  миналата година ги получихме буквално 2-3 месеца след приключване на поливния сезон. Това означава, че през цялото време земеделските производители си плащаха скъпата вода, а компенсацията от 80% дойде 2 месеца след приключване на поливния сезон - през месец октомври”, коментира още Божидар Петков. 

Заради безмитния внос на замразени малини от Украйна в ЕС през миналата година българските производители усетиха сериозен спад на цените на продукцията. 
“Миналата година имаше изключително голям срив и това показва колко е крехък баланса в българското земеделие, най-вече в производството на ягодоплодните”, коментира Петков. 

Как се променят производителите на ягоди и малини, какви са проблемите, които съпътстват работата им и ще могат ли да осигурят нужната им работна ръка през сезона, разберете от видеоинтервюто с Божидар Петков.