Приятелски, лесни, бързи – така Васил Грудев, шефът на Фонда, определи извънредните мерки за подпомагане COVID 1, 2 и 3.

Сигнал: Животновъди с неизплатено обвързано подпомагане искат повече яснота

„Бързи и приятелски означава, че взехме всичката информация от нашата база данни, като направихме допълнително изчисление с плоски ставки. Пресметнахме някакъв ефект на кризата, екстраполирахме го на база на отглежданите декари или животни, по данни, които имаме и са проверени за предходна година като стандартен производствен обем. 

На практика поискахме от нашите бенефициенти само да дойдат и да си подадат много бързо едно заявление, без допълнителна обосновка или информация“, обясни Васил Грудев за Дарик.

В неговите очи всичко може би изглежда „бързо и лесно“, но това едва ли е така за всички онези фермери, които се оказаха недопустими заради казуси, които никой не е взел предвид. Това важи не само за мярка COVID-19, но и за помощта по de minimis, където изискванията бяха сходни, а именно да си подал заявление за подпомагане през предходната Кампания 2019.

Някои от тези частни случаи се решаваха в движение, затова бяха отворени и допълнителни приеми. Въпреки това отново имаше стопани, които останаха извън чертата. 

Един от тях е Стоян Христов от Великотърновско, който е взел подпомагане само за дребните преживни животни, но не е и за едрия рогат добитък, който купува след края на Кампания 2019 г. Въпреки че тази година говедата са заявени, те не присъстват в онзи „приятелски“ модел на изчисление, за който говорят от ДФЗ.

„В ситуация на пандемия, изолация и толкова трудна работа, Министерството и Фондът се занимават по няколко пъти с впрягането на целия си ресурс в тълкуването на една толкова лесна помощ, нужна на животновъдите. И измислиха толкова условия за недопустимост, че да отпаднат възможно най-много хора. 

А нещата бяха изключително прости. Трябваше да се каже, че са допустими всички животни, регистрирани за директни плащания за Кампания 2020 г. Проблемът щеше да се реши много бързо и адекватно и всички щяха да си получат финансовите средства навреме“, убеден е стопанинът.

Как се справят животновъдите като него с невижданата суша, несправедливото разпределение на пасищата и скъпите фуражи, вижте още във ВИДЕОТО