За прохождащи земеделци е много трудно да си купят скъпа техника. Дори и да могат да си я позволяват, след това тя трябва да се натоварва много сериозно, за да избие инвестицията, което не е оправдано във времето, категоричен е животновъдът Стоян Христов.

Животновъд: За кравите зимата дойде на 1 септември

Вече 7 години той се занимава с отглеждането на животни във Великотърновско. Започва с 23 агънца от породата Медночервена шуменска овца, които вече са над 200 овце-майки. От миналата година залага и на месодайно говедовъдство, като закупува 16 крави от породата Българско сиво говедо и един бик.

„Първо направих инвестиции в сградния фонд, който е строен през 1936 г. и имаше нужда от сериозни ремонти – покриви, хранилки, водопровод, огради. След това дойде време за добиване на фуражи и закупихме трактор, балировачка, косачка, сеносъбирачка. Във времето съм се сдобил с всички нужни превозни средства и инвентар за приготвяне на грубите фуражи“, разказва 40-годишният фермер. 

Стоян Христов: За отглеждането на животни трябва сами да си добиваме фуражи, защото ако купуваме такива, никога няма да  оцелеем.

Животновъдът залага изцяло на руска техника заради нейната здравина и достъпност откъм инвестиции. В момента има един трактор ЮМЗ и два Болгар. Единият е с челен товарач, защото се преориентира към работа с рулонни бали. Неговият район е един от най-засегнатите от сушата и затова още на 1 септември това започва да храни животните със запасите за зимата.

„Не знам обаче как ще ги доизхраним. При нас никой не продава фураж, просто защото не е добил. Минали години имаше люцерна, сено, слама, царевичак. Сега храня животните със сено и слама, а те продължават да слабеят. Затова всеки ден ходя и купувам 200 кг силаж от една голяма ферма“, сподели преди време Стоян Христов за Агри.БГ.