Преди дни Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати обвързаната подкрепа на животновъдите за Кампания 2020. В редакцията на Агри.БГ обаче се получиха десетки сигнали на стопани, които нямат превод и не знаят каква е причината за това.

Плащат субсидиите за месодайни и млечни крави

Опасенията на повечето от тях е, че причината се крие в липсата на регистрация по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. В един от случаите при проверка в системата пише:„грешка един брой – заявили сте животни, непопадащи в животновъден обект, регистриран по чл. 137“. "Ако това обаче е фатална грешка, системата нямаше да приеме заявлението, когато се подаваше през пролетта, а то е затворено", коментира бенефициентът и добавя:

„Има хора, които чакат само на това подпомагане, особено дребните животновъди. Те трябва да знаят какво да правят, ако не могат да отговарят на някакви критерии и няма да получат субсидии. Въпросът е да продължават ли да гледат животни, или не“.

Липсата на обратна връзка за причините притеснява и по-едри стопани, които споделят, че на тяхната фирма също не са изплатени субсидиите за обвързано подпомагане. 

В системата за електронно управление няма отбелязано пояснение – заявена сума, лишена сума, санкции, причини. Просто не излиза нищо и няма преведена сума, подчертава говедовъд.

Идеята на стопаните, подали сигнал до редакцията ни, е не да се оплакват защо нямат пари, а да разберат на какво се дължи. Призовават Фонд „Земеделие“ да оповестят причините за това, какво се прави в момента и дали тези, които все още са без регистрация по член 137, ще получат финансиране.

На практика директните плащания за Кампания 2020 продължават до 30 юни 2021 г., така че процесът още не е приключил и вероятно в момента текат проверки. В същото време за всеки животновъд е важно да е наясно с точната причина да не получи средствата си. В коментарите под материала на Агри.БГ се разгорещи дискусия с различни хипотези.

„Без регистрация по чл. 137 пари няма да има! От Разплащателна ми го казаха!“,съобщава фермер, но друг му отговаря: „Говорих с колега, който е без регистрация по чл.137, и има пари.”

Защо ни пращаха SMS да доказваме продажбите на телета? Tогава никой не ни е питал за чл.137, задава въпрос говедовъд.

Фермерите уточняват, че при подаването на заявления, регистрацията не е била задължителна. „След като е спазен периодът на задържане и прословутият член не е бил задължителен, трябва да има превод. Всичко друго е нарушение на закона“, категоричен е друг бенефициент. Това, което се забелязва от десетките коментари на родни животновъди, е усещането, че липсва яснота по въпроса. Агри.БГ ще продължи да следи темата.