Общо 30 заявления за пропаднали площи с пшеница са подали стопани от Сливенско. Това съобщи директорът на Областна дирекция "Земеделие" в Сливен Тодор Братанов, цитиран от БТА.

В Кнежа: Ниски добиви, но качествено зърно

По данни на дирекцията заявленията за пропаднали площи са основно от община Сливен - масивите в района на село Жельо войвода.

Жътвата в областта е започнала в края на миналата седмица, като по-активно се жъне ечемик, посочи Братанов.

„Сушата до началото на юни е оказала негативно влияние върху посевите от есенни култури. При масивите, пострадали от неблагоприятните метеорологични условия, се очакват по-ниски добиви. Експертна комисия извършва огледи, за да оцени щетите“, се казва още в съобщението.

Засетите площи с пшеница в Сливенска област са 418 500 декара, а с ечемик - 79 000 декара. Районът също пострада от сушата тази година, а зърнопроизводителите се притесняват дали ще могат да излязат на нула.

Още преди жътвената кампания Георги Радев, зам.-председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), сподели пред Агри.БГ, че ечемикът в Сливенско е побелял от сушата, а очакванията са за ниски добиви.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата

Има надежда: Добри добиви от пшеница край Дунава

Жътва: Тържественото зажънване се отменя