Докога ще се чувстваме едва ли не виновни, че получаваме 30 лв. субсидия на декар? Докога ще изкарват виновни нас, че няма плодове, зеленчуци, месо и мляко в магазините? Тези въпроси задава земеделският производител от Раковски Йосиф Делгянски в своя профил в социалните мрежи. 

Брюксел ще следи по-изкъсо плащанията към фермерите

Зърнопроизводителят предлага целият УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) да си подаде оставката, доводите му затова са следните:

“Така ще се издигне авторитета на НАЗ. Трябва да се избере ново ръководство, което да умее да поставя най-наболелите въпросите и да върне авторитета на организацията - такъв, какъвто беше преди години”, пише Делгянски в мрежата.

Йосиф Делгянски е един от най-големите зърнопроизводители в Южна България. Обработва около 90 000 декара земя в землищата на 10 села в областите Пловдив и Стара Загора.

 

Откъде идва всичко?

“От няколко месеца се говори, че фермерите в България ще получат компенсация заради войната в Украйна в размер на 442 млн. лева и забележете - зърнопроизводителите са изключени от тази помощ. Най-учудващо е, че ръководството на НАЗ няма никаква реакция освен някакви подавки.

Вместо това ръководството ни вкара в един протест срещу украинското зърно, за който не можахме да дадем смислен отговор на обществото защо го правим. Вече два програмни периода ние сме лишени от това да участваме в програмите за инвестиции в стопанствата. Нямам против, но когато си лишен от достъп до инвестиции, ти трябва имаш правото да знаеш къде отиват тези пари”, обяснява фермерът и пита след като се наляха милиарди в чувствителните сектори, те не трябва ли вече да са си стъпили на краката?


“До кога ще се чувстваме едва ли не виновни, че получаваме 30 лв. субсидия на декар? Докога ще изкарват нас виновни, че нямало зеленчуци, плодове, месо и мляко в магазините? Нима е толкова трудно да се изкарат на показ субсидиите на тези отрасли и да се запознае обществото с това? Вместо остра декларация на НАЗ, ние мълчим гузно сякаш сме виновни за тези проблеми”, пише още Делгянски. 

Още мнения

Негови приятели и последователи също коментираха темата.

Протестът мина и то като дефиле. Нямаше затворени пътища, пристанища, мостове. От тогава доста от дребните фермери гърмят с евтино зърно. Реално Европа уби и зърнопроизводството в България. Не вярвам някой да се трогне от ЕК. За тях сме само малко петно в югоизточния край на Европа”, пише Светослав Кременски.

НАЗ отдавна не е това, за което е създадена… сега я управляват користни цели. Не мисля, че ново управление ще я промени, тоест в момента няма кой да ни брани интересите”, пише от своя страна Албена Даскалова.

Ангел Вукодинов: Безхаберието на управляващите притиска всички сектори

Има обаче и конструктивни коментари.

“Мила родна картинка. Ще се абстрахирам от някои мои лични мотиви, но дотук написаните коментари се вижда ясно разделението между народа ни. Ако вместо сега да плюем, а се опитаме да защитим родните арендатори, може би щяхме да сме една крачка по-близо до Европа и европейската действителност.

Ако преди години родните зърнопроизводителите бяха подкрепили другите сектори от земеделието и животновъдството, и бяха излезли от своята зона на комфорт, сега нещата щяха да са по-различни. Смятам, че все още не е късно да започнем да се подкрепяме един друг и ако това стане на ниво асоциации и сдружения, нещата ще са организирани и ще има ефект. Помислете върху това “, пише Иван Петров.