През последните месеци търпението ни преля. В момента пред вас давам началото на протеста в 15 областни града в страната. Това каза пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

Стотици земеделци излизат на протест

“Основните притеснения на бранша са свързани с липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърно и българските зърнопроизводители, във връзка с вноса от Украйна. Той не е с цел транзитно преминаване, а напротив - украинските продукти са реализирани на българския пазар. Те са изкупувани от българските преработватели и търговци на непазарни цени, далеч под себестойността на българската маслодайна и зърнена продукция”, обясни Костадинов.

По думите му родните производители са изправени пред реална заплаха от масови фалити, невъзможност за плащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост.

“Последната година няма политики в земеделието. Свидетели сме, че се назначават хора в сектора, които въобще не знаят къде се намират. 

Отделно няма друга държава в света, която не контролира вноса си фитосанитарно. А тук в България всичко влиза без контрол, преработва се и излиза с българско име. Това, което влиза в България от Украйна влиза с лошо качество. 

Ние като производители искаме една предвидима за работа среда. Ние създаваме работни места, плащаме си заплатите, наемите. Няма по-голям инвеститор от страна на зърнопроизводителите в страната”, заключи Костадинов.

Фючърсни котировки: Какви цени се прогнозират за пшеница, царевица и рапица?

НАЗ заедно с Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) представиха декларация, която ще бъде връчена на земеделския министър Явор Гечев.

В нея двете асоциации призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводството от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита.

НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

“Към момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество. Неконтролираното качество на украинския внос на зърнени и маслодайни култури е заплаха за здравето на българските потребители. Реализирането на украинските зърнени и маслодайни култури в българската преработвателна индустрия, не води до поевтиняване на хранителните стоки, а единствено до влошаване на тяхното качество”, обясняват асоциациите в съвместната декларация.

Протестите на зърнопроизводителите започнаха в 11 часа на 14 септември, като фермерите излизат в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.