Базираната в Париж Световна организация за здравеопазване на животните съобщи, че в Полша е регистриран случай на опасната болест луда крава, предаде Ройтерс.
 
 
Атипичният щам на болестта е бил открит на 24 януари по време на рутинна проверка в животновъдна ферма. Тя се намира в югозападния полски град Мирск близо до границата с Чехия и Германия. Заразеното животно е било унищожено, уверяват от здравната организация.
 
Спонгиформната енцефалопатия по говедата (СЕГ) може да възникне спонтанно във всички популации от говеда на много ниски нива. Огнището няма да окаже влияние статута на Полша, свързан с официалния риск от СЕГ. Предишният известен случай на болестта в Полша беше регистриран през март 2013 г., припомнят от информационната агенция.
 
Случаите на луда крава във Великобритания през 1996 г. доведоха до пълно световно ембарго върху британското говеждо месо. До там се стигна, след като се установи, че заболяването може да бъде предадено и на хората под формата на болестта на Кройцфелд-Якоб. В повечето случаи тя е с летален изход. Ембаргото в Европа беше вдигнато през 1999 г.