Представители на фермерите настояват да бъде насрочена дата за спешно свикване на Съвет по животновъдство. От бранша апелират да се извърши подпомагане по de minimis през февруари и чрез кризисната мярка заради войната в Украйна до март тази година, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Други важни теми, предложени за обсъждане, са:

•    подпомагане на сектора;
•    отчетност относно поправка в Стратегическия план, технологични карти и др.;
•    подпомагания, свързани с рязкото понижаване на цените на суровото краве мляко и невъзможност за покриване на разходите;
•    облекчения за сектора през данъчното облагане на помощите.

Писмото до земеделския министър е подписано от осем организации: Асоциация на българските биволовъди, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Обединени български животновъди, Съюз на животновъдите в България, Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България, Национална асоциация на животновъдите, СНЦ РОАПОБ – Карлово и ЖС Старият Балкан – Карлово.

Преди дни стана ясно, че Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) вече е входирала искане за de minimis заради високата инфлация и повишаващите се цени на суровините. Според тях ситуацията е такава, че компенсаторни плащания са нужни на всеки шест месеца. Затова те очакват извънредната помощ заради войната в Украйна да бъде платена през лятото.

Поглед назад във времето показва, че последният de minimis за изхранване на животните бе в размер на малко над 23 млн. лв., платени през март миналата година. Извънредната помощ заради войната пък възлизаше на 204 млн. лв. за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства. Основното плащане бе в края на септември за стопаните с приключили проверки, а остатъкът след извършване на последващ контрол дойде пред декември