Животновъди от Асоциацията „Малешевска дългокосместа коза” се оплакаха, че се бавят субсидиите, които получават.
 
 
По думите им така не могат да осигурят навреме и на по-добри цени фураж за животните си, съобщи БНТ. Ако храната за животните се купува сега, излиза три пъти по-скъпо, отколкото през лятото.
 
„Ние субсидиите трябва да ги получаваме през юли –август, когато се жъне, когато отиваме на нивата да взимаме фуражите и сеното. Тогава са по-евтини. Една бала сено летния сезон е 1.50 лв., сега е 5 лв. Това трябва да се помисли на ниво Министерство на земеделието“, каза Богдан Христов от село Крупник.
 
 
Снимка: БНТ
 
Той е зам.-председател на Асоциацията и е един от инициаторите за опазването на рядката порода „Малешевска дългокосместа коза”, която се среща само в Пиринския край. В Асоциацията има около 60 стада с над 4 500 кози.
 
Друг проблем е липсата на пазар за яретата. Засега ги изкупуват предимно търговци прекупвачи, които предлагат от 3.50 до 4.50 лв., най-много 5 лв./кг живо тегло. Стопаните се надяват да бъде намерен външен пазари, за  да получават по-добра цена за животните си.
 
„Сега имаме една надежда за пазара в Турция. Ако се отвори, ако тръгне, както трябва, значи животновъдите ще са добре“, обясни Христов.
 
 
Броят на животновъдите в Асоциацията расте. През миналата година са създадени стада и в общините Гоце Делчев и Сандански. Почти всички са млади хора, 30-45-годишни.
 
Млякото, което добиват от стадата, стопаните предават в мандри в региона. Надяват се в скоро време да имат собствена мандра, за да произвеждат сами сирене, кашкавал и кисело мляко.