В 11 часа животновъдите се събират на протест на път Е 79, при разклона за Банско. Агенцията по храните спря процедурата за доставката на ваксината за "син език". "Това е необяснимо решение" каза пред БНР Пенка Христова от Съюза на животновъдите.


Още от месец декември има обещание, че през януари ще имаме ваксината и най-вече за този район, в който хората излизат днес на протести. За нас е без значение какъв вид договаряне  ще има. Хората трябва да са спокойни и да получат обещаното им. За голямо съжаление до момента даже няма информация какаво се случва. Проблемите се натрупаха и министерството трябва да работи в труден за тях и за нас период.

 

Оказа се, че ембаргото си изигра шега с нас с ниските изкупни цени на млякото. В момента в Северозападна България млякото е стигнало 34 стотинки на литър, а в Южна България - 50 стотинки на литър сурово краве мляко. Това се случва за първи път в историята на животновъдството. В края на месец март ще паднат млечните квоти. Ние искахме пазарът да бъде отворен, като от министарството казаха,че пазарът е отворен с наредба 26.

 

Тази наредба е напълно ограничаваща. Ние не искаме намеса в ценообразуването, не искаме и субсидии в момента. Искаме администрацията да седне и да поработи малко. Искаме малко помощ от хора, които могат да ни помогнат чрез отваряне на пазара и чрез облекчаване на административните тежести.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!