Подпомагането по украинската помощ ще бъде недостатъчно за овощарите. Това коментира за Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Кандидатстването за украинската помощ стартира на 3 април

Какви са опасенията на производителите и защо те са недоволни, чуйте в разговора ни:

“Проблемът с украинската помощ е, че в Пловдив, бяха представени първоначални ставки за плодове и зеленчуци. Те трябваше да бъдат 50% от това, което е получено миналата година по тази помощ в по-кратки срокове, както и беше обявено.

След като си направихме изчисление установихме, че ставката за плодове не е 50%, а 40%. В същото време има една култура, която е със ставка 80% от украинската помощ. В никакъв случай не искаме да се конфронтираме с колегите. Всички имат необходимост за подпомагане към момента, но 40% е много малко”, каза Гроздева. 

Тя посочи, че производителите настояват ставките да бъдат преизчислени. 

“Другото нещо е срокът за изплащането на тази украинска помощ да се случи в по-кратки срокове, така както и беше обявено”, каза Гроздева. 

Според нея ставкте за различните култури не са разпределени справедливо и спрямо разходите и себестойността на различното производство. 

“Затова са ни нужни и технологичните карти. Бяха изпуснати цели мероприятия. Поливките бяха може би 2-3% от всичко, което ние даваме като вода в поливния сезон”, добави Гроздева. 

Вижте повече във видеото.