От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна, съобщиха от Министерството на земеделието. 

Както Агри.БГ писа, бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Датата е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани преди насрочените за 2 април избори за Народно събрание.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Държавната помощ за фермерите цели подкрепа за ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна. Тя беше одобрена от ЕК на 24 март 2023 г., а в последствие утвърдена от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ).

Схемата в размер на 213 млн. лв. е разработена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. 

Предвидено е следното разпределение на средствата:

∙           Едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства – 102 000 000 лв.;
∙           Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 000 000 лв.

Финансовата помощ е с максимален размер до 250 000 евро (488 975,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в сектора на първичното производство на селскостопански продукти, като се отчита и подпомагането, което кандидатът е получил по същата схема през 2022 г.

Производители на култивирани гъби и фермери, отглеждащи телета, за първи път са включени в подпомагането.

Министерството на земеделието планира и тази година стопаните да бъдат подпомогнати с 426 млн. лева, както и през 2022 г. За да бъде осигурена навременна помощ за сектора преди старта на пролетната кампания, в момента се осигурява 50 на сто от тази помощ, а по-късно през годината ще бъдат отпуснати останалите средства.

Предстои да бъдат утвърдени указанията за предоставяне на помощта.