Жътвата на царевица в Централна България започна с месец по-рано от обичайното.

 

Заради продължилата над 80 дни суша зърнопроизводителите влязоха с комбайните да жънат преди прогнозираните за неделя валежи от 60 л. на кв./м. на ден. Паралелно с царевицата започна жътва и на увредения от сушата слънчоглед.

 

По информация на Фемер.БГ средните, но неокончателни добиви за декар царевица в района на Централна България се движат между 200 и 300 кг. Фермерите споделят, че жътвата в масивите разположени в близост до реки и водоизточници дава малко по-високи добиви.

 

Зърнопроизводители от районите на Добрич, Видин, Кнежа и област София, където паднаха валежи през последните 2 месеца, заявиха пред Фермер.БГ, че въпреки сушата жънат до 700 кг. царевица от декар.

 

Допълнителен проблем пред земеделците този месец, са трудностите по подготовката на почвата за сеитбата на рапица, която трябва да започне от началото на септември. Сухата земя е изключително трудна за почвообработка и земеделците ежедневно чупят скъпи почвообработващи машини и трансмисии на тракторите си. Почвата е масово на едри буци и налага допълнителни разходи, за да бъде подготвена за сеитбата на рапица.

 

Голяма част от прибраната царевица до момента е с незадоволително качество и ще се използва за фуражи, но няма да става за износ, споделят фермери.

 

Търговците в момента предлагат между 350 и 370 лв. за тон царевица, докато производителите търсят около 400 лв. Офертите за покупка на слънчоглед пък се движат в границите на 820 до 850 лв. на тон, при до 4 % примеси.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ►:


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!