До седмица се очаква в Южна България за започне жътвата на слънчоглед. Оптималните агротехнически срокове за началото на прибирането на реколтата от слънчоглед са около 20-25 август.

 

През тази година в Северна България сеитбата закъсня заради дъждовната пролет и затова и жътвата ще започне малко по-късно, коментира за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

 

Земеделските производители от Северна България се очаква да започнат жътвата на слънчоглед в края на август или началото на септември. „Към днешна дата разчетите на колегите са такива, но с уговорката, че не знаем какви изненади може да поднесе времето“, допълни Ангелова.

 

По думите й, стартовата изкупна цена на слънчогледа се очаква да е значително по-ниска от прогнозираната преди месец. Според Ангелова една от причините е в разпространяваната информация за очаквани свръхдобиви от слънчоглед. „Няма как да се прогнозират свръхдобиви при условие, че немалка част от страната пострада сериозно от проливни дъждове, наводнения, градушки“, коментира Ангелова.

 

Според производители, в много региони се очаква добивите да са значително по-малко от очакваните. Качеството също е под въпрос, тъй като има региони, в които семената в слънчогледовите пити са празни. „Докато не започне жътвата и не приберем зърното, не могат да се правят прогнози за добиви“, категорична е Румяна Ангелова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!