Прибирането на хлебната пшеница в Добруджа започна при цена около 350 лева за тон, предаде БНР.

Очаква се обаче понижение заради добрата реколта и силната конкуренция, както от страна на традиционните производители Русия и Украйна, така и вече на Турция, коментира директорът по търговията на Софийската стокова борса Антонина Белопитова

„Румъния и Турция ще са ни конкуренти тази година. Турция, която три години назад купуваше българска пшеница, сега и тя ще изнася пшеница. Румънците, които купуваха от Добруджа, за да изнасят по-евтино през Констанца, сега имат достатъчно своя пшеница“, посочи Белопитова.

От Софийската стокова борса регистрират и поевтиняване на всички търгувани стоки през първото полугодие. Тази тенденция обаче вещае повече тревога, отколкото спокойствие, защото потвърждава световната рецесия, посочи директорът на борсата Васил Симов:

„От една страна ние се радваме, че цените падат, но това е предвестник на едно свито потребление, на невъзможност да се пласира произведената продукция. Тази година при всички зърнени култури ще има повече производство, отколкото потребление, и ще има битки за пазари“.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!