Жътвата на пшеница стартира повсеместно в Южна България. Към момента жътвата тече с добри темпове, но зърнопроизводителите отчитат малко по-ниски добиви в сравнение с миналата година, предаде репортер на Фермер.БГ от Пловдив.

 

Фермерите жънат усилено, като веднага след прибирането на зърното, минават трактори със сламопреси, които балират сламата. Заради засиленият интерес към големи квадратни бали за централите за енергия от биомаса, силно натоварен е трафикът с камиони превозващи бали към централите в Севрозападна и Северна България.

 

Зърнопроизводители коментираха, че вече са налице първите за годината спекулации с цената на зърното от новата реколта, включително от лица и организации, които не би трябвало да си позволяват да коментират публично цената на зърното, без да са направили обективен анализ на количествата ( такъв все още не може да има в началото на жътвата ), както и на база  търсенето и предлагането на зърно в Европа и Черноморския басейн и не на последно място качеството на зърното от реколта 2013..

 

© Tractor.BG : Комбайни Laverda жънат блок с пшеница близо до Чирпан ; 27.06.2013

комбайни Laverda

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!