Земеделци обмислят да започнат азотно наторяване на пшеницата заради високите температури от над 10 градуса на много места в страната. Специалистите обаче са категорични, че все още е прекалено рано и е добре земеделците да изчакат до края на месец февруари.

Пред Фермер.БГ агрономът Ивелин Желязков посочи: „Съветът ми към земеделците е за сега да изчакат с азотното подхранване. В момента торене могат да извършат само тези стопани, които не са правили есенно подхранване на посевите. Максималната доза не трябва да надвишава 10 – 12 кг/дка. Това е поддържаща доза за подхранване на пшеницата, която в момента не е в дълбок покой и има вегетация, да получи някакъв хранителен ресурс“.

При по-ниска влагозапасеност и топло време трябва да се предприеме кризисна схема на торене – т.е. торовите норми трябва да се разделят на няколко порции, а не всичко да се хвърля наведнъж. Ако след средата на януари, температурите се нармализират и паднат валежи, може да се премине към нормалната схема за торене, обясни още Желязков.


Темата можете да следите в развитие във ФОРУМА на Фермер.БГ:
 

Глобална жега - при нас дойде пролет и се чудя дали да не подхраня пшеницата




© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!