За първи път България е домакин на форума „Три морета“, който ще се състои на 11 и 12 март в хотел Метрополитън, София. Темата е „ОСП след 2020: Въпроси и предизвикателства“, съобщи Костадин Костадинов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за Фермер.БГ.
 
Участие ще вземат представители на браншови организации от 9 страни – България, Чехия, Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Отправена е и покана към Германия и Франция, като в момента се очаква техния отговор. 
 
Своето участие са потвърдили министърът на земеделието Румен Порожанов и председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание – Десислава Танева. 
 
Това събитие е разширен формат на срещата на Вишеградската четворка плюс още няколко страни. Първия ден ще се състои конферентната част, в която ще има изявления на ресорния министър и председателите на земеделските камари на всички поканени страни.
 
На втория ден работата ще бъде чисто оперативна. Участниците ще дискутират належащи въпроси, свързани с Общата селскостопанска политика след 2020 г., и ще вземат решение по тях. Накрая ще разпишат декларация, която ще разпратят до земеделските министри на участващите страни с копие до всички евродепутати и водещи европейски медии.
 
„Ще обсъждаме неизвестното пред нас. В година на избори сме. Докъде са стигнали съответните регламенти? Дали това, което се гласува сега, ще се приеме от новия парламент, или преговорите ще започнат наново? Когато остава много малко време, понякога се стига до прибързване. Това води до грешки, които после ще се чудим как да оправяме“, опасява се Костадинов.
 
Очаква се до 11 март Европейският парламент да обяви окончателното си решение по регламента за стратегическите планове.