Земеделски производители, които продават своята продукция на централния пазар в град Сливен, заявиха пред репортер на Фермер.БГ, че ниските цени на зеленчуците и плодовете тази година няма да им позволят да покрият производствените разходи. Паралелно с това, те вече са поставени на колене както пред банките, към които имат просрочвания на кредитите, използвани в производството, така и пред нелоялната конкуренция на търговци от държави като Румъния, Турция, Македония, Гърция, Албания и Полша.

 

"Ако в съвсем скоро време, както заяви министър Димитър Греков, че от октомври ще са в сила някакви нови мерки за подкрепа на нашия сектор..., ако няма спешни, адекватни мерки и подкрепа за нас, то ние или ще излезнем в сивата икономика или ще имигрираме! Не може да продължаваме така - да се подиграват с нас  - и изкупвачи и крайни клиенти. Народът е беден, няма пари, и си го изкарват и на нас, а ние изнемогваме. Случва се да ни замерят с буркани.., да ни развалят подредените маси с пипер, тиквички, домати....И клиентите и ние - изнемогваме !", заявиха пред Фермер.БГ производители със зеленчукови и овощни градини в Сливенско.

 

Цените към крайни клиенти на традиционни за региона плодове и зеленчуци се сринаха до исторически минимум предз последните седмици. " Качествени български праскови се продават на дребно по 0,40-0,70 лв./кг.! Това е подигравка с труда на българския овощар", заявиха още пред репортера на Фермер.БГ, разгневени производители, които продават директно своята продукция на пазара в Сливен.

 

Българските висококачествени, едри розови домати се продават на дребно на цени, които са с над 100-150% по-ниски от тези в големите градове като София, Пловдив и Варна. Килограм качествен розов домат в провинцията може да си купите за 0,70-1,00 лв. Сезонните червени домати са на цени от 0,20 до 0,50 лв./кг., което не може да покрие повишените производствени разходи на земеделските производители, след като са налице по-скъпи - горива, ток, вода, машини, препарати и торове. Цената на килограм консервни домати пък се срина също до исторически минимум от 0,08 лв.-0,15 лв./кг, както преди 5 години, когато зеленчукопроизводители излязоха на масови протести и блокираха магистрала Тракия край село Труд, Пловдивско.

 

"При тези цени, не си заслужава труда, който полагаме в производството на тези плодове и зеленчуци! Беднотия до шия... ! Нямаме думи...", допълваха разстроени производителите, буквално вървейки след репортера на Фермер.БГ и добавяйки...: "Кажете на тези в София, които са в МЗХ, че само думи не стигат, крайно време е за дела. Не искаме стратегии, искаме реални мерки и реално подпомагане. И да не говорят, че сме прости и не знаем как да произвеждаме и продаваме, защото ние храним и техните деца и внуци. Ако трябва да ходят по общини, по села, да обучават, да ни информират за възможностите, защото нито по еврофондове сме взели пари, нито субсидии вземаме като колегите по Европа! ".

 

Цената на дините на дребно е 0,20 лв./кг. Цената на българското зеле е 0,50 лв./кг. Цената на сините сливи е 0,40-0,60 лв./кг. Цената на пипера е между 0,40 и 1.00 лв./кг.

 

 

 

българско зеле

 

Актуални цени на плодове и зеленчуци можете да видите в ГАЛЕРИЯТА.

© снимки : Фермер.БГ, 18.08.2013, Сливен

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!