Успешна 2016 година, характеризираща се с регистрирани добри добиви от основните култури и увеличение на общата продукция на зърното, отчитат земеделските кооперации в Свищовско. Това коментира Игнат Ангелов, председател на Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав 2000“ в Свищов пред Фокус. 
 
 
„Като основни проблеми мога да откроя това, че не използваме пълните възможности на отрасъла за един по-голям, по-широк спектър от селскостопанска продукция, като плодове, зеленчуци, грозде, животинска продукция. Това стесняване на кръга води до по-лоши финансови резултати“, обясни Ангелов и допълни, че изнасянето на селскостопанска продукция в непреработено състояние като суровина е също причина за недобрите финансови резултати. 
 
„Например от производството на над 5 млн. тона хлебно зърно – пшеница, ние изнасяме повече от 3 млн. тона. Нашето потребление е между 1,8 – 2 млн. тона пшеница. На практика на пазара ние изнасяме пшеница при сравнително ниски изкупни цени. Такива са на международния пазар и в този случай ние изнасяме национален доход, който ни прави по-бедни. Колкото повече пшеница произвеждаме и изнасяме, толкова повече губим като конкретни производители и в национален мащаб“,  каза още той. 
 
 
Като трети фактор за липсата на добри финансови резултати земеделецът посочи загубата на традиционните външни пазари на селскостопанска продукция, сред които Русия, Близкия Изток, Северна Африка и Египет. 
 
„Целият наш износ на зърно отива в Констанца, а от там излиза не като българско зърно, а може би като румънско или като от държави с повече складови бази. Ето как ние губим пазарите и от това ставаме по-бедни в областта на земеделието“, обясни Ангелов.
 
Той добави, че страната ни губи и от сериозното подценяване на ролята, мястото и приноса на селскостопанската наука за развитие на българското земеделие.