Какво бихте казали на онези животновъди и производители на плодове и зеленчуци, които настояват Стратегическият план да бъде върнат за доработка? Възможно ли е това да се случи, при положение че вече сте го изпратили в ЕК – с този въпрос Агри.БГ се обърна към служебния земеделски министър по време на десетия агросеминар на НАЗ в Пловдив.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Публикуваме неговия отговор без редакторска намеса, защото напоследък медиите го играем посредник между бранша и Министерството на земеделието. Ето какво каза по въпроса Явор Гечев, докато фермерски организации продължават да пишат писма до български и европейски институции с молба за спешна намеса.

Всичко е възможно, само че производителите първо трябва да внимават какво си поискват, защото не знам дали осъзнават какво значи това. И второ, да, но аз ще искам санкция от НС. Ако НС постанови на МЗм да изтегли Стратегическия план, ние ще го направим, но не знам дали знаете какво означава това.

Стратегическият план официално е изпратен в Брюксел още от предишното правителство. За да го променяш, първо трябва да го има. А в момента той все още липсва. Изпратен е в ЕК, където върви междуведомствено обсъждане от различните генерални дирекции. Тоест той е във фазата на одобрение. Не може да се отваря и да се пипа.

Ние можехме да правим промени само на базата на това, за което имаше забележки от Брюксел.

След заседание на парламентарната Комисия по земеделие имаше запитване за една от мерките по отношение на местни пазари, борси и тържища. Още същия ден питахме ЕК и поискахме намеса за нещо съвсем лесно – да фиксираме местни пазари. Те казаха, че принципно подкрепят корекцията и ще го приемат, когато Стратегическият план бъде утвърден и ние подадем актуализация към него. Тоест в момента няма вариант да отворим плана.

Ще влезем в историята, ако го направим... Не знам дали знаят какво значи това - проваляне на директните плащания през следващата година.

Много е лесно понякога да искаш неща, за които не носиш отговорност. Затова ние предложихме – в момента, в който Стратегическият план е утвърден, ние да започнем нотификации по дадените ставки.

За съжаление, такава е ролята на служебния кабинет, не сме виновни за всички тези неща. Може би сме виновни, че ги популяризирахме. Дори и да искам като министър да напиша други ставки, не мога да го направя. Трябва да има нова методика, ново основание за приемането им. Това, което е подадено в момента, е било заложено още в първия вариант на Стратегическия план и то никога не е обсъждано.

Добрата новина е, че са пренотифицирани още три държавни помощи, включително тези за хуманно отношение към свине и птици и за пропаднали площи. Надявам се, колкото се може по-скоро, да има парламентарно формирано мнозинство и редовно правителство, защото като че ли в политическия контекст на нещата се получават повече дисонанси, отколкото е полезно за земеделието.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg