Драстичен спад в цената на праз принуди земеделски производители от брациговското село Исперихово да изхвърлят връзките с праз и да преминат върху тях с микробусите си. Това каза кметът на селото Петър Георгиев, цитиран от радио „Фокус“. Той обясни, че производители на праз от селото са продавали зеленчука на борсата в село Огняново, където в знак на протест срещу ниската изкупна цена са прегазили продукцията с микробусите си.

 

Такъв сериозен спад в цената на този зеленчук не е имало от 50 години насам, защото една връзка праз, която съдържа 10 стръка се продава на цена от 50 стотинки. Това означава, че един стрък струва 5 стотинки. При по-дребните растения цената на връзката падна до 20 стотинки, а това означава, че един стрък се продава за 2 стотинки. Аз също съм гледал праз и при цена от 90 стотинки за връзка стопаните са на ръба - едва покриват разходите си, коментира Георгиев.

 

Той уточни, че причините за ниските изкупни цени са комплексни. От една страна ниската покупателна способност на хората, от друга спирането на изкупуването на продукцията от страна на консервни предприятия, от трета страна нерегламентиран внос на чужда продукция. В същото време разходите за производството на зеленчуци се увеличават - за торове, за поливна вода, за прибирането на продукцията, каза също Георгиев.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!