„Трябва да продадем на възможно най-добра цена. Предстои плащане на ренти”. Това споделя председателят на ЗК „Тодор Каблешков” в добруджанското село Каблешково.

Дилема за сеитбата на пшеница: В срок или по-късно тази година?

В кооперацията се обработват 10 000 дка земя. През това лято са добили средно 220 кг/дка пшеница, толкова слънчоглед и 550 кг/дка царевица. „Това са сравнително добри резултати. Имам колеги с много ниски добиви жито, около 50 кг/дка”, коментира още кооператорът. Той е категоричен, че пшеницата е с най-висока себестойност, вина за която имат самите производители.

„Третираме по няколко пъти, с високи торови норми, имаме хербициди, фунгициди. Така разходите стигат до 120 лв. на декар пшеница. При тези добиви се вижда какво сме изкарали като печалба”, изчислява Петър Петров. 

Земеделецът е начело на кооперацията от 1998 г. Припомня си, че в началото поради липса на средства е третирал пшеницата с двойно по-ниски торови норми и е получавал по 550-600 кг/дка. Тогава обаче е залагал само на българска селекция. „Нашите сортове издържат повече на болести и суша, те са създадени за тези полета. При западните сортове ако не влезеш поне два пъти, нищо няма да получиш”, обяснява от опит Петров. 

Дългоочакваният дъжд зарадва земеделските стопани в Добричка област. Повечето от тях в момента използват влагата и подготвят почвата за сеитба на пшеница. В земеделската кооперация в село Каблешково вече са успели да засеят 2000 дка в сухите условия. Сега предстои сеитба на още 2500 дка. Петър Петров е избрал да сее български сортове пшеница. 

„Очаквам раздвижване на пазара. Още не съм продал зърното от трите култури. Следя цените. При слънчогледа имаше предложения от 860 лв./тон, после обаче падна на 820 лв./тон, сега пак върви нагоре. Трябва да продадем на добри цени, тъй като хората си чакат рентите”, допълва още Петър Петров.

През миналата година кооперацията е изплатила по 100 лв./дка, през предходната – по 90 лв./дка. През тази есен очакванията са нивата на рентите чувствително да паднат. „В нашите договори има клауза, според която рентите не могат да падат под 50 лв./дка, могат само да се вдигат”, пояснява Петров