България ще продължи да бъде нетен вносител на домати, пипер и краставици. Ниските нива на производство на тези зеленчуци и липсата на индикация, че нещата ще се променят в средносрочен план, са част от причините, които изтъкват анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). 
 
Вносът на пресни домати продължи са се увеличава и през 2017 г., като количеството им достигна 75,7 хил. тона. Това е ръст от 7% спрямо 2016 г. и 141% спрямо 2011 г. Увеличението на вноса се дължи на недостиг на оранжерийна продукция на пазара през зимните месеци. Повишават се и потребностите на преработвателната промишленост.
 
Има вероятност темпът на растеж при вноса да се забави, тъй като прогнозите сочат разширяване на вътрешното производство на домати, най-вече от гледна точка на оранжерийното.
 
 
Вносът на пипер в страната ни също се повишава, като ежегодно внасяме между 23,3–28,5 хил. тона. Натискът на евтина продукция от Турция е един от факторите, които задържат растежа на производството в България. 
 
Загубата на пазарни позиции е най-отчетлива при краставиците и корнишоните, където от 2013 г. насам вносът ежегодно се увеличава. През 2017 г. в страната са внесени рекордните 20,4 хил. тона. Увеличението е с 59,3% спрямо 2013 г. и с 67% спрямо 2007 г. През 2017 г. са изнесени едва 5,9 хил. тона краставици – толкова, колкото изнасяхме преди присъединяване на страната ни към ЕС.
 
Стабилизиране на производството и оптимизиране на разходите в оранжериите са начините за излизане от трудната ситуация с краставиците и корнишоните, твърдят експертите от САРА. Въпреки очакванията за леко разширяване на производството в средносрочен план, не се предвижда същественото увеличение на вноса. Импортът за периода 2019–2023 г. ще е около 18,5 хил. тона, което е малко под нивото от 2014–2018 г.
 
Тези прогнозни данни могат да се изменят, ако има спад в родната продукция. Възможностите за разширяване на експорта не са много големи. Като причина анализаторите от САРА посочват състоянието на производството у нас и все по-голямото предлагане от Полша, Турция, Русия и Украйна.