Зеленчукопроизводители от пловдивското Ново село очакват днес да се срещнат със заместник министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Те ще поставят въпроса за субсидии към сектора.

Следващата година може да няма български домати и да остане само вносната продукция на пазара, каза пред радио Фокус – Пловдив Атанас Ненков, производител на оранжерийни домати в Ново село. Според него трябва да се реши въпроса със субсидиите на производителите, тъй като те фалират и може да стигне дотам, че следващата година да не могат да си позволят да купят семена за нова реколата. Банките вече започват да ни притискат за изтеглените кредити, каза оранжерийния производител. По думите му- реалната цена на българските домати на борсата трябва да е минимум 80 стотинки. Ненков е сред организаторите на провелия се през седмицата протест на производителите на домати, по времe на който на пътя Пловдив- Пещера бяха изсипани тонове продукция, поради ниските изкупни цении на борсата в пазарджишкото село Огняново.

“Решихме да изсипем продукцията си, защото нямаше на на кого да я продадем при изкупна цена от 20 стотинки”, каза Ненков. Според него протестът е бил ефективен, тъй като земеделският министър професор Димитър Греков е предприел необходимите мерки и ценaта за килограм домати стигна 40 стотинки. “Сега се надяваме да чуят гласа ни и да имаме субсидии”, каза Ненков. Той допълни, че в момента има раздвижване на пазара и хората започват да търсят българския домат. Рано е за нов протест, допълни още Атанас Ненков.

Производството на оранжерийни домати е трудно, работи се при тежки условия, каза Ненков. Той уточни, че температурата в оранжериите достига до 50 градуса, сее се рано и реколтата се гледа близо половин година. Има и много разходи докато един корен стане за бране, каза производителят. Разходите по самия корен започват от закупуването на семе, вързване, найлон, препарати и работна ръка. От един корен има около 3-4 килограма продукция. Освен това трябва да се пръска и с препарати срещу миниращия молец, тъй като този вредител може да унищожи цялата реколта само за три дни, допълни Ненков.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!