Изминалата 2013 година бе изключително неблагоприятна за производството на ранни плодове и зеленчуци, пролетно-лятната кампания. Това заяви Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител от Гоцеделчевския регион, цитиран от радио „Фокус“. По думите на Кафтанов най-сериозно засегнато е било производството на ранни домати, високото ниво на нереализирани продукти и ниските изкупни цени, именно те са белязали бизнеса в отминаващата година.

 

[news]

 

Производителят бе категоричен, че субсидиите тази година не са успели да компенсират загубите на зеленчукопроизводителите. „Високо е нивото на нелоялната конкуренция в бизнеса със зеленчуци, тъй като в страната ни се вкарват големи количества вносна продукция от трети страни, които не са членки на ЕС”, каза още зеленчукопроизводителят. По думите на Кафтанов, към момента Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е посочило какво ще предприема за новата стопанска година и каква ще бъде сумата, отпусната за зеленчукопроизводителите в страната.

 

Пред хората, занимаващи се с този бизнес, стои едно неясно бъдеще, посочи Кафтанов. По думите му, през последните две години, хората, които са решили да останат и да се занимават с този бизнес в България се ориентират предимно към селското стопанство. „Младите хора са твърде отчаяни и не след дълго решават да се откажат от този бизнес. Трябва да се отстояват по-добри субсидии за този сектор, защото зеленчукопроизводството в България е забравено от всички управляващи”, каза в заключение Георги Кафтанов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!