Последствията от жестоката суша в Добруджа са неизброими. Изключително ниско е качеството на зърното, което се прибира в момента в Добруджа. Преждевременното изсъхване на пшеницата поставя сериозен въпрос – с какво ще се сее през есента? С какви семена ще се заложи новата реколта?

Илия Проданов: Пшеничните семена няма да са качествени догодина

"Поредният проблем, породен от сушата в Добруджа, ще бъде осигуряването на качествени семена за сеитба на новата реколта от пшеница”, коментира за Агри.БГ Радостина Жекова. 

Жътвата на пшеница „оправда” всички опасения на земеделските стопани, които споделят за добиви между 50 и 150 кг/дка. Само в отделни полета има до 340 кг/дка. В крайморските общини, в които изсъхването на посевите е особено силно изразено, резултатите са драстично ниски.

Официалната статистика показва, че в Добруджа в момента се жънат средно по 154 кг/дка. Добивите са много по-ниски от потенциала на засетите пшенични сортове и многократно по-малко от обичайните резултати за Североизточна България. 

Заради пожълтелите и прегорели пшеници жътвата в Добричка област започна 10-14 дни по-рано. Освен от ниските добиви, стопаните се оплакват и от ниското качество на зърното – занижено хектолитрово чисто и малък процент глутен.

Зърнопроизводители: „Дано да не паднат показателите на посевния материал. Ако няма качествен посевен материал, ще имаме проблем през следващата стопанска година”.

Обичайно в Добричка област всяка есен се сеят между 1,2 млн. дка и 1,3 млн. дка с есенни култури. За втора поредна година пшеницата няма да донесе печалба, а по-скоро ще натрупа допълнителни загуби за земеделските стопани.

Разходът за един декар жито е от 80 до 120 лв. без рентата. Приходът е повече от двойно по-нисък - от 30 до 50 лв. на декар при тези цени на зърното, изчисляват земеделските производители.

Пшеницата заема около 40-45 % от обработваемите площи във всяко стопанство в Добруджа. Едва ли реколтата от останалите 55-60 % земя с царевица и слънчоглед ще успее да компенсира натрупаните до момента загуби.